Er is nog veel onwetendheid over het gedrag van katten. Ook gaan we niet naar een cursus, zoals met de hond, waar we direct al mee naar puppy cursus gaan. We leren de hond om gehoorzaam te zijn, op commando te gaan zitten en om niet te bedelen om eten. En een hondengedragstherapeut inschakelen bij problemen is inmiddels ook al lang en breed geaccepteerd.

 

Oorzaak van gedrag

Bij een kat zeggen we al gauw dat ze te eigenwijs zijn om te luisteren en toch doen waar ze zelf zin in hebben. Dat is voor een groot gedeelte waar. Katten hebben ons niet nodig om te overleven, dus waarom zouden ze. Maar katten kunnen juist heel goed en snel leren en vinden dat ook nog eens leuk. En dus kunnen ze ook leren om bepaalde dingen niet meer te doen. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat ongewenst gedrag meestal voortkomt uit frustratie, angst of depressie. Het is dus  niet een kwestie van het gedrag afleren, maar we moeten op zoek naar de oorzaak van dit gedrag.

 

Een kat is een meester in het verbergen van pijn

Een kat is een heel gevoelig dier. Het komt dan ook regelmatig voor dat een kat diep ongelukkig is, terwijl er aan de buitenkant niets van te zien is. Een kat is een meester in het verbergen van pijn en ongemak. De enige manier waarop ze zich kunnen uiten is door te sproeien of plassen in huis, door agressief te reageren op een eigenaar of andere huiskat, of door bijvoorbeeld zichzelf zo obsessief te likken dat er kale plekken en zelfs korstjes op de huid ontstaan. Er zijn nog wel meer voorbeelden te noemen, maar het komt allemaal voort uit het feit dat een kat niet goed in zijn vel zit. Een kat is geen mens en als je weinig af weet van het natuurlijk gedrag van een kat, dan ga je al snel bepaald gedrag vermenselijken. Bijvoorbeeld de kat die de hele dag maar ligt te slapen, noemen we al snel een luie kat, terwijl deze kat zich eigenlijk heel erg verveeld. Er zijn op internet ook heel veel filmpjes te vinden, waarin te zien is dat bepaald gedrag als heel grappig wordt ervaren, terwijl de kat feitelijk doodsbenauwd is.

 

De oorzaak is vaak niet duidelijk

Als eigenaar weet je vaak niet waarom de kat bepaald probleemgedrag uitvoert. Op het internet of via vrienden is er tegenwoordig veel informatie te verkrijgen. Vaak wordt er dan ook al het een en ander uitgeprobeerd. Maar allemaal met weinig tot geen resultaat. Hoe komt dat nu?
Het probleem is vaak dat het niet goed duidelijk is wat de oorzaak is en we het gedrag verkeerd interpreteren. En door zomaar iets uit te proberen, omdat het bij die kennis of vriend wel geholpen heeft, kan er zelfs voor zorgen dat het probleem erger wordt. Wil je goed advies over het probleem van jouw kat, dan is het altijd beter om een kattengedragstherapeut in te schakelen, zodat het probleem wel opgelost wordt.

 

Probleemgedrag voorkomen is beter dan genezen

Een kattengedragstherapeut gaat altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het probleemgedrag. En door de behandeling specifiek af te stemmen op het karakter van de kat, de leefomgeving en de eigenaren wordt niet alleen het probleem vanuit de oorzaak aangepakt, maar krijgt de eigenaar hiernaast ook heel veel inzicht in het gedrag van de kat. Dit zorgt er gelijk voor dat de kat veel beter begrepen wordt en in de toekomst probleemgedrag wordt voorkomen.

 

Wacht nooit te lang

Uiteraard kun je ook altijd bij een kattengedragstherapeut terecht met vragen. In een vrijblijvend gesprek kunnen zij aangeven of het probleem eenvoudig op te lossen is of dat het probleem wat gecompliceerder is en er een gedragsconsult met een huisbezoek voor nodig is. Wacht in ieder geval nooit te lang, want hoe langer een probleem voortduurt, hoe langer het duurt om het op te lossen. En dat zou jammer zijn, want we willen natuurlijk allemaal zo fijn mogelijk met onze katten samenleven.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?