Onze katten worden steeds ouder. Gelukkig maar, want dan kunnen we ook langer van ze genieten. Mijn vorige poes Zazou is ruim 22 jaar geworden en dat is in mensenjaren maar liefst 100 jaar.

Maar de oudere kat heeft, net als bij mensen, een andere verzorging nodig.

We kopen vaak aangepaste voeding en zijn alert op eventuele ziektes die bij het ouder worden horen, maar artrose wordt vaak over het hoofd gezien.

 

Artrose

 

Artrose is een veel voorkomende, en vooral onzichtbare aandoening, die relatief jong al optreedt bij katten.

Bij artrose is het kraakbeen dat tussen de gewrichten zit aan het slijten. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen.
Wordt dit minder dan zal dit pijn geven bij bewegen.

De leeftijd waarop bijna alle katten artrose hebben is 14 jaar. Maar bij katten ouder dan 6 jaar heeft al meer dan de helft artrose! Hoe dat komt weten we niet precies, maar het kan door letsel komen, een bacterie of een virusinfectie die tot een ontsteking leidt en mogelijk ook door overgewicht.

Vaak wordt het ook steeds erger, omdat er een ontstekingsreactie blijft plaatsvinden in het gewricht.

 

Let op het gedrag

 

Omdat katten nooit laten merken dat ze pijn hebben, moet je hun gedrag extra goed in de gaten houden.
Artrose zit vooral in de bewegende delen zit, zoals de knieen, heupen en schouders, waardoor ze deze delen automatisch gaan ontlasten. Je kunt door goed observeren zien of ze last hebben.
Bewegen ze minder, liggen ze misschien wel de hele dag te slapen, wassen ze zichzelf minder of misschien wel helemaal niet meer?

Daarnaast kunnen ze ook andere problemen gaan krijgen, zoals te lange nagels, die in het kleed blijven hangen of die je hoort tikken op de vloer.
Maar zelfs buiten de bak poepen of agressief gedrag kan veroorzaakt worden door artrose.

 

Hoe kun je ze helpen?

 

Katten met artrose gaan minder bewegen en hierdoor neemt ook nog eens de spiermassa af, waardoor springen en klimmen steeds moeilijker wordt.
Zo worden ze steeds minder actief.

Probeer je kat dus in beweging te houden door met hem te spelen.

Pijnstilling en ontstekingsremmers zijn echt nodig om het proces af te remmen en zorgt er tevens voor dat je kat weer meer gaat bewegen.

glucosamine

 

Speciale therapeutische voeding, maar vooral supplementen, zoals PUUR Glucosamine of PUUR Arthro helpen gewrichten soepel te houden en erger te voorkomen.

Als je kat te zwaar is, zorg er dan voor dat hij afvalt, want dit maakt de aandoening erger. Hoe zwaarder de kat is, hoe sneller de gewrichten slijten.

 

Aanpassingen in huis

 

In praktische zin kun je je kat ook helpen.

Behalve het aanpassen van de kattenbak, kun je het drink- en etensbakje op een verhoging zetten of een speciaal bakje wat hoog staat gebruiken, zodat je kat niet iedere keer door zijn knieen of schouders moet zakken.

 

Een speciaal orthopedisch kussentje vinden ze heel fijn om op te liggen en als het wat kouder wordt maak je hem heel blij met een lekker verwarmd dekentje in het mandje of een verwarmd mandje.

 

En om je kat nog steeds makkelijk op zijn favoriete plekjes te laten slapen is een trappetje een heel goed hulpmiddel.

 

Door je kat extra goed te observeren en hem tijdig te helpen met pijnstilling, aanpassingen in huis en de verzorging van zijn vacht en nagels, zal hij je eeuwig dankbaar zijn.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest