Bijna iedere eigenaar die in de trimsalon komt vertelt me hetzelfde verhaal.

De kat wilde het reismandje niet in.

Soms is de kat zelfs zo bang dat hij direct het hazenpad kiest op het moment dat hij het mandje ziet. De kat is natuurlijk niet meer te vinden, want die zit onder het bed verstopt of hij is naar buiten geglipt.

Een kat die naar buiten vlucht komt natuurlijk niet meer op tijd terug en dan moet de afspraak verzet worden.

 

Maar de kat die onder het bed zit of achter de kast duikt wordt vaak nog wel te pakken genomen en in het mandje gestopt. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

De kat is in paniek, de eigenaar is gestrest, want we zijn al te laat en dat maakt het er allemaal niet beter op.
Soms zie ik dan een bebloede eigenaar binnenkomen met een kat die zo gestrest is, dat hij op de trimtafel absoluut het mandje niet uit wil.

Dit is dus niet de beste manier en dat gebeurt gelukkig ook niet bij iedereen.

Maar de kat in het mandje krijgen is voor veel eigenaren best een dingetje.

 

 

Hoe krijg je nu je kat zonder stress in het reismandje?

 

De basis

 

Als het nog mogelijk is, laat je kat dan al aan het reismandje wennen als hij nog een kitten is. Het liefst als hij nog onder de 12 weken oud is. Daarna wordt het moeilijker om ze aan nieuwe dingen te laten wennen.

Is je kitten op die leeftijd niet bij jou in huis? Vraag dan of het huidige (pleeg)gezin of de fokker dat voor je wil doen.

 

Maak van het reismandje een fijn slaapplekje

 

De meeste mensen halen alleen het reismandje tevoorschijn als de kat naar de dierenarts, een pension of de trimsalon moet.
Allemaal niet echt hele leuke vooruitzichten voor de kat, vooral niet als er ooit iets vervelends is gebeurd. Dat vergeten ze namelijk niet zo snel.

Het beste is om het mandje gewoon onderdeel te laten zijn van de woonomgeving. Maak er een lekker slaapplekje van met een zacht dekentje, zodat je kat daar graag gaat liggen.

 

Heb je de reismand neergezet, maar wil je kat er echt niet in?

Geef je kat de tijd.

Maak de reismand extra aantrekkelijk.

Leg er wat valeriaanwortel of kattenkruid in. Geef je kat een snoepje of ga met hem spelen als hij in de buurt is en ga zo steeds dichter naar de mand toe. Leg uiteindelijk de snoepjes of het speeltje in het mandje.

Ga niet overhaast te werk en forceer je kat niet door hem erin te duwen. Hij moet het uit eigen beweging doen.

 

Geen plek voor het mandje in huis?

 

Heb je nu geen ruimte om een reismandje neer te zetten, zorg er dan voor dat het mandje minimaal een week van tevoren in de kamer staat.

Maak er ook dan een lekker plekje van, zoals hierboven omschreven.

 

Het mandje in de auto

 

Zoals je in mijn video kunt zien komt het wel eens voor dat een kat onderweg naar de bestemming plast in het mandje.

Soms komt dat door het autorijden, omdat ze dat spannend vinden. Autorijden zou je eigenlijk ook in de eerste weken van zijn leventje moeten aanleren, zodat ze er later niet bang voor zijn.

 

Maar meestal komt het omdat ze in het mandje zitten.

Als ze in eerste instantie al niet in het mandje willen, dan vinden ze het in de auto al helemaal niet fijn. Ze zien niet waar ze heen gaan en ze voelen zich niet veilig in het mandje.

Nog meer een reden om het mandje een fijne plek te laten zijn.

 

Bij stress onderweg help je je kat door vooraf PUUR Calm te geven. Dit kalmeert in acute stresssituaties. Het werkt snel en geeft rust, maar je kat wordt er niet suf van. Begin hier wel enkele dagen van tevoren mee.

Is je kat nu erg gestrest of heeft hij ooit ergens een trauma opgelopen, dan is het belangrijk om dat eerst te verhelpen. Met PUUR Tranquil komt er rust in het koppie, doordat het bouwstoffen geeft om serotonine aan te maken. Serotonine verlaagt de stresshormonen adrenaline en cortisol. Hierdoor kun je je kat gelijk beter trainen.

 

 

 

Wat is het beste reismandje, waar je kat zonder problemen in en uit kan?

 

Het is ook verstandig om een geschikt reismandje aan te schaffen.

Er zijn heel veel soorten reismandjes verkrijgbaar, maar het beste reismandje is een mandje waar de bovenkant helemaal vanaf kan.

Als een kat namelijk niet uit zichzelf het mandje uit wil komen en hij alleen via het deurtje naar buiten kan, dan wordt het een gevecht met duwen en trekken. Of de mand wordt op zijn kop gezet. Dit zorgt alleen maar voor nog meer stress bij je kat.

Bij een mandje waar de bovenkant van afgehaald kan worden kan je kat rustig blijven zitten, even op zijn gemak om zich heen kijken en acclimatiseren. Soms kan hij zelfs (gedeeltelijk) behandeld worden in het mandje.

Dit soort mandjes, waarvan de bovenkant net zo groot is als de bak waar de kat in zit, zijn het best.


Het is ook altijd verstandig om zijn kleedje of dekentje in de reismand te laten liggen, zodat deze ook op de trimtafel gelegd kan worden. Zijn eigen vertrouwde geurtje zal hem op de trimtafel geruststellen.

 

Eenvoudig gezegd:

Als je wilt dat je kat uit zichzelf het reismandje ingaat, dan is het belangrijk dat hij niet gedwongen wordt het mandje in te gaan.

Alleen dan raakt hij op een gegeven moment de slechte associatie die hij heeft met het mandje kwijt.

In plaats daarvan laat je het reismandje onderdeel worden van zijn veilige haven.

 

Ben je toe aan een nieuwe kattenreismand? Dan is dit het uitgelezen moment om het nu anders te gaan doen.

Lees hier hoe je de beste kattenreismand kiest voor jouw kat

 

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?