Alle katten die in de trimsalon komen vind ik lief.
Ja, zelfs de boze en zogenaamd agressieve katten. Gewoon omdat ze van nature niets kwaads in de zin hebben.
Vaak is angst een reden dat ze gaan grommen, slaan, krabben en soms zelfs bijten.
Maar ook pijn zorgt ervoor dat een kat zich zo kan gedragen.
De liefste kat van de wereld of een kleine Godzilla?
Ook de allerliefste katten, die zich thuis nooit misdragen, kunnen veranderen in een kleine Godzilla als ze op de tafel staan. Thuis is dit monstertje volgens het baasje de liefste kat van de wereld. Ze zeggen bij het maken van de afspraak: “hij is heel lief hoor, hij zal je nooit krabben of bijten”.
Ja, ik weet inmiddels wel beter.
Maar omgekeerd komt gelukkig ook vaak voor; de katten waar ik van tevoren voor gewaarschuwd ben en thuis totaal niet te hanteren zijn met een kam in de hand, zijn op de tafel poeslief.
Vooral de katten, die voor het eerst op de trimtafel staan, snappen niet direct dat ik er ben om hem of haar te helpen.
Sommige vinden het zo eng, dat ze zich steeds maar weer onder je oksel willen verstoppen.
En er zijn katten die het een sport vinden om zoveel mogelijk kilometers op de tafel te maken, zowel lopend als rollend. Ben je net lekker bezig aan de rechterkant, draait meneer zich op die zij alsof hij zeggen wil: “klaar!”
Pijn door klitten
Als een kat geen ernstige klitten heeft en alleen maar een onderhoudsbeurt krijgt dan hebben ze gelukkig al vrij snel door dat er niets ergs gebeurt en laten ze al snel alles toe.
Maar een kat piept wel anders als er grote klitten in het haar zitten of wanneer hij behoorlijk vervilt is. Zo’n kat wil geen polonaise aan zijn lijf.
Ook al gebruik je dan het scheerapparaat, omdat het anders teveel pijn doet. De kat moet toch zo liggen of staan, dat je er goed bij kunt. Maar voordat hij door heeft dat jij hem van die ellende gaat verlossen, kunnen ze wel eens flink uithalen. Logisch, want elke beweging of zelfs aanraking doet pijn.
Ontspanning
Gelukkig zie ik al vanaf de eerste seconde hoe de kat zich voelt en speel daar op in.
Als een kat bijvoorbeeld erg vaak met zijn tongetje heen en weer gaat, dan vindt hij het allemaal erg spannend en krijgt hij meer tijd om te ontspannen. Dus ik praat tegen de kat, vertel wat ik wat ik ga doen en zo worden ze vaak rustig.
Ook omdat ik het tempo aan de kat aanpas en de kat zo min mogelijk vasthoud. Ze zeggen niet voor niets, ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Als een kat tijdens een behandeling een beetje rust nodig heeft, dan krijgt hij dat. Op zo’n moment zie je vaak dat de kat zichzelf al gaat wassen, wat aangeeft dat hij ontspannen is en alweer veel beter in zijn vel zit.
Lees meer over lichaamstaal en stresssignalen
Teveel stress
Als een kat de vachtverzorging extreem spannend vindt, flink met zijn staart aan het zwiepen is, begint te grommen, te blazen en uit te halen en ik zie dat de stress niet minder wordt, dan moet ik besluiten om niet verder te gaan. Want het welzijn van de kat staat bij mij bovenaan.
Dan maak ik liever een nieuwe afspraak. Of ik verwijs ze direct door naar de dierenarts als de kat ernstig vervilt is en snel geschoren moet worden.
Vaak is zo’n kat thuis ook niet te kammen.
Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn en er is vrijwel altijd iets aan te doen. De kat kan stap voor stap geleerd worden om weer gekamd te worden. En dat is ook veel gezonder voor de kat, want zoveel stress is uiteraard niet goed. En iedere keer een narcose is ook geen pretje.
Wil je weten hoe je dat doet?
Kijk hier hoe je dat voor elkaar krijgt.
Gelukkig worden in de trimsalon de meeste katten snel rustig als ze merken dat ze verlost worden van hun pijnlijke klitten.
Het is belangrijk dat een bezoek aan de trimsalon geen trauma veroorzaakt bij de kat. Want de kans bestaat dan dat hij thuis, als de kam tevoorschijn komt, ineens toch niet meer de liefste kat van de wereld is. En dat willen we voorkomen natuurljk.
Hulp nodig?
Heb je nu hulp nodig bij het klitvrij houden van de vacht van je kat?
Wil je precies weten hoe je klitten voorzichtig verwijderd zonder je kat pijn te doen, met welke materialen je het beste werkt en zo klitten voorkomt en nog veel meer wat je moet weten over vacht en gedrag.
Klik hier voor meer informatie.