Gemiddeld is een kat een paar uur per dag bezig met zijn vachtverzorging.
Dat is normaal gedrag. Hij wast zichzelf met zijn tong en gebruikt hierbij ook zijn voorpoten. Met zijn ruwe tong neemt hij meteen de losse haren mee.
Als je merkt dat je kat zich overmatig wast, waardoor de huid kaal wordt of er ontstekingen ontstaan, ga dan altijd naar de dierenarts. Want dit gedrag gaat niet vanzelf over. De oorzaak kan medisch zijn, bijvoorbeeld jeuk door een allergie, maar kan ook door een verstoorde emotionele balans komen. Dan kan een gedragstherapeut hierbij hulp bieden.
Wanneer moet jij je kat kammen?
Moet je nu wel of juist niet de vacht kammen?
Helaas is hier geen standaard antwoord op te geven. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten katten, vachten en omstandigheden, dat iedere kat eigenlijk een behandeling afgestemd op zijn behoefte nodig heeft.
In mijn trimsalon komen bijvoorbeeld meerdere katten uit hetzelfde nest. De ene heeft een hele makkelijke vacht en de andere heeft juist heel vaak last van klitten.
De kortharige kat
Een kortharige kat kan zichzelf prima onderhouden. Er zijn wel een paar uitzonderingen, waarbij jouw hulp nodig is.
Als de kat erg verhaart, bijvoorbeeld in de ruiperiode.
Als de kat teveel van zijn haar oplikt tijdens het wassen, kan het voorkomen dat de kat verstopt raakt. Normaal gesproken braakt de kat haarballen uit. Vaak nadat de kat gras heeft gegeten. Het gras irriteert de maag, waardoor het braken opgewekt wordt. Maar soms blijft de haarbal zitten en wordt zo hard, dat uitbraken niet meer lukt. Je ziet dan dat de kat probeert over te geven en hij wil niet meer eten. Dit is een ernstige situatie en de dierenarts zal dan de haarbal (operatief) moeten verwijderen.
Je kunt je kat helpen door een vochtig gemaakt microvezeldoekje over de vacht te halen, waardoor je alle losse haren meeneemt.
Jouw hulp is ook nodig bij een te dikke kat en een oudere kat met artrose. Deze katten kunnen niet overal meer bij, vooral de achterkant is niet bereikbaar. Deze katten moeten regelmatig gekamd worden, omdat ze anders klitten krijgen. Ik zie helaas in de trimsalon nog te vaak oude kortharige katten, die behoorlijk vervilt zijn.
De (half-)langharige kat
Een (half-)langharige kat is een ander verhaal.
Naast de eerder genoemde problemen is een langharige vacht natuurlijk moeilijker te onderhouden door de kat zelf.
Bij het wassen zal de kat veel meer haar binnen krijgen. Daarnaast is hij gevoeliger voor klitvorming en als de klitten er niet uitgehaald worden ontstaat al snel vervilting.
Je moet je kat hierbij dus helpen door regelmatig te voelen of er geen klitten zitten, zodat je deze er gelijk uit kunt halen. Je kunt klitten voorkomen door je kat met een grove kam te kammen.
De mens heeft helaas meegewerkt aan veel van de huidige vachtproblemen. Een grote groep van deze katten is juist gefokt om de meest extreme vachten te krijgen; steeds langer, dikker, meer onderwol, kruisingen van vachten.
En dan zijn er nog de katten met de te korte neus en kleine tong, die het veel te benauwd krijgen bij inspanning en zich dus niet of nauwelijks wassen. Al deze katten hebben onze hulp bij de vachtverzorging nodig.
Controleer regelmatig de vacht van je kat
Het advies is, kijk goed naar je kat.
Wast hij zichzelf goed, krijgt hij niet teveel haar binnen, heeft hij geen klitten en kan hij nog overal bij? Dan is het prima.
Lukt het hem zelf niet, help hem dan een handje. De ene kat zal wekelijks geholpen moeten worden en de andere vaker.
Vergeet niet om ook de nagels te checken, want die slijten niet bij alle katten vanzelf.
Lukt het je nu niet om het bij te houden, dan kun je je kat gelukkig nog altijd naar een kattentrimsalon brengen. Daar krijg je ook advies hoe je jouw kat het beste kunt helpen.
Misschien vind je het wel leuk om zelf te leren hoe je de vacht het beste kunt verzorgen of hoe je je kat kunt kammen.
En vergeet niet, teveel kammen of borstelen is nooit goed, maar door je kat af en toe te borstelen en daarmee ook lekker de huid te masseren versterk je ook de band met je kat.
En dat is fijn voor allebei.