Wie ben ik?
Mijn naam is Ingrid Legué en katten zijn heel belangrijk in mijn leven. Ik ben dan ook nooit heel lang zonder katten geweest. Ik zou me een leven zonder katten helemaal niet kunnen voorstellen. Katten maken mij erg gelukkig. Ik heb een speciale band met ze. Vooral met mijn vorige poes Zazou, zij is ruim 22 jaar geworden. Momenteel leef ik samen met Draki, een kruising Turkse Angora en Mysti, een Maine Coon. Beide katten heb ik in huis genomen vanwege problemen bij hun vorige baasjes. Hier zijn ze weer helemaal happy.
Katten helpen en gelukkig maken is waarom ik met katten werk en waarvan ik ga stralen!
Als klein meisje had ik dit al.
Ik ben eens tussen twee vechtende katten ingesprongen, omdat ik niet wilde dat ze elkaar pijn zouden doen. Het gevolg was dat mijn hele arm open lag, maar de katten waren ongedeerd en daar ging het me om.
Wij hadden vroeger geen katten thuis. Bij vriendinnetjes waren ook geen katten. De liefde voor katten kwam echt uit mezelf. Ik wilde zo graag een kat en heb zo lang gezeurd tot er uiteindelijk niet een, maar twee katten kwamen. Wat was ik een gelukkig meisje. Mijn eerste kat Pinky is 18 jaar geworden en was mijn hele jonge leven mijn grootste steun en toeverlaat.
Maar katten gelukkig maken, hoe doe je dat?
In mijn tijd was de enige keuze dierenarts worden en als jong meisje wilde ik dat ook. Maar omdat andere leerlingen me vertelden dat ik in het tweede jaar bij biologie in kikkers moest gaan snijden heb ik het vak laten vallen. Zo jammer dat niemand mij toen heeft laten inzien dat dat nooit een reden had mogen zijn om niet door te zetten.
Jaren later heb ik nog het idee gehad om hondentrimmer te worden. Ik had op zich niet veel ervaring met honden, maar met dieren werken wilde ik nog steeds. Het vak kattentrimmer bestond toen nog niet. Maar de opleiding was aan de andere kant van het land, had ik net een huis gekocht, zag allemaal beren op de weg. Ondanks dat ik inmiddels al mijn middenstandsdiploma had (dat moest in die tijd nog) bleef het daar bij. Zoals dat dan gaat in het leven, onder invloed van ouders en vrienden, ben ik in het bedrijfsleven terecht gekomen. In heel diverse branches. waaronder het toerisme, want ik hou van reizen. Daarna in de media, muziek en film en dat vond ik echt heel leuk. Maar het bleef knagen. En na een bijna burn-out wist ik, het roer moest om.
Het roer ging om!
De liefde en passie voor dieren en met name katten was nog altijd groot. Ik zag de opleiding tot kattengedragstherapeut en wist ‘dit was op mijn lijf geschreven’. Eindelijk kon ik katten gelukkig maken!
In de opleiding zat ook een module over kattentrimmen. Daar werd ik direct enthousiast over en ben dit er naast gaan leren. Als gedragstherapeut ben je voornamelijk bezig met het coachen van de eigenaren. Zij moeten aan de slag om de kat weer lekker in zijn vel te krijgen.
Maar bij de vachtverzorging werk ik echt met de kat. Ik merkte dat ik daar veel gelukkiger van werd, omdat ik de kat onder mijn handen zag opknappen en direct de eigenaren kon leren hoe belangrijk een goede vacht is. Mijn ervaring als kattengedragstherapeut is hierbij van grote waarde, want je kunt niet zomaar een kat gaan kammen zonder de gemoedstoestand van de kat te herkennen.
Mijn focus ligt nu helemaal op de vachtverzorging.
Respect voor de gevoelens en emotie van de kat.
Dat kattentrimmen ging in het begin natuurlijk niet vanzelf. Omdat ik nog geen ervaring had was het werken met moeilijke katten best een uitdaging. Ik ben ook vaak genoeg gekrabd en gebeten. Ik leerde hoe ik een kat moest vasthouden en fixeren, maar ik zag dat de kat daar allerminst blij van werd. Ik wist dit door mijn kennis van kattengedrag, maar vooral mijn gevoel zei dat dit toch heel anders kon. Bang was ik in ieder geval niet, dus ik had gewoon op deze manier verder kunnen werken. Maar ik wilde niet dat een kat bang en gestrest raakte bij een behandeling.
Dus ik ben het op mijn eigen manier gaan doen. Met respect voor de gevoelens en de emotie van de kat. Ik verplaats me in de kat door goed naar hem te kijken en te zien hoe hij zich voelt. Vanuit zijn gezichtspunt beeld ik me in hoe het voor hem is en laat hem min of mee vrij om te bepalen wat er gebeurt. Dit betekent dat als de kat zich omdraait, ik gewoon aan de andere kant verder ga of hem even pauze geef. Bij alles wat ik doen en vooral als ik weerstand voel leg ik de kat rustig uit wat ik ga doen tot hij ontspant en ik weer verder kan. Katten zijn erg sensitief en voelen instinctief aan wat je intenties zijn. Indien nodig gebruik ik TTouch® om de kat nog meer te laten ontspannen. Ik neem meer tijd voor de kat, maar zorg er op deze manier wel voor dat de kat nauwelijks tot geen stress ervaart.
Inmiddels help ik al jaren katteneigenaren bij de vachtverzorging van hun kat.
Als dé kattengedragsdeskundige kattentrimmer van Nederland leer ik je hoe jouw kat zich laat kammen door jou. En dat respectvol en zonder angst voor agressie en stress.
Ik geniet er ontzettend van als ik van eigenaren hoor hoe blij ze zijn, als ze zonder problemen hun kat kunnen kammen, doordat ze gebruik hebben gemaakt van mijn eenvoudige stappenplan.
Vindt jouw kat het prima om gekamd te worden, maar blijf je problemen houden met de vacht? Dan is de praktische workshop vachtverzorging of de online cursus dé oplossing, zodat je zelf de vacht van je eigen kat in goede conditie kunt houden en vachtproblemen verleden tijd zijn.
Mijn missie is om jouw kat gelukkig te maken door hem goed in zijn vel en vacht te laten zitten en jou hiermee ook heel gelukkig te maken. Geen stress meer, alleen nog maar quality time met je kat.
Wij hebben een Angora kat met lange witte haren. Het is een dame met duidelijk een eigen wil. Zij knuffelt graag en is ontzettend lief maar zodra wij aan haar vacht zitten om te kammen of klitten weg willen halen wordt zij wild en agressief. Wij zijn bij diverse trimsalons geweest maar keer op keer lukte het niet om haar te behandelen. Uiteindelijk gebeurde dat de laatste jaren onder narcose. Omdat dit voor het welzijn van mijn kat mij geen lange termijn oplossing leek heb ik nog een poging bij Ingrid van Puur katten gewaagd. Ik volg de deskundige adviezen van Ingrid al een tijdje op social media en het voelde vertrouwd. Het enige is dat haar praktijk niet bij me om de hoek is en ik zag er tegen op om een lange afstand met een angstige kat te reizen. Maar Ingrid nam goed de tijd om kennis met mijn kat te maken. Zoals verwacht heeft mijn kat tijdens de behandeling haar imponerende kunstjes goed laten zien. Ingrid wist echter continu zeer rustig te blijven. Met veel geduld en zachtheid is Ingrid stap voor stap doorgegaan. Zij heeft allerlei handelingen op een kundige manier toegepast en uiteindelijk heeft zij mijn kat volledig kunnen verzorgen. Het resultaat is heel mooi, en mijn kat is weer een zacht “fluffy” fris bolletje. Dank hiervoor.
Nog wat leuke weetjes
- Hiervoor werkte ik in o.a. in het bankwezen, bij een platenmaatschappij en filmmaatschappijen, de laatste jaren als marketing communicatie manager
- Sinds 2007 ben ik vrijwilliger bij de Stichting Nieuw Thuis voor Huisdieren
- De Praktijk voor Kattengedragstherapie PUUR Kattengedrag is eind 2009 opgericht en ik ben gediplomeerd gedragstherapeut
- De trimsalon PUUR Kattentrimsalon is in 2011 geopend
- In 2013 ben ik (gedenk)sieraden gaan maken en is PUUR Kattenkunst opgericht
- Vanaf 2013 heb ik een column in het kattenblad Me & My Cat, waar ik over de kat en zijn vacht en mijn belevenissen in de trimsalon schrijf
- De Tellington Ttouch® training heb ik eind 2013 afgerond
- In de Kattekwats, het blad van de rasclub Brits Korthaar, schrijf ik vanaf 2014 artikelen over kattengedrag en de vacht van de kat
- In 2016 heb ik meegedaan aan het programma Beestieboys, met de verkiezing van het poezenvrouwtje van Nederland
- Bij de Katten Academie was ik van 2012 tot 2018 stagebegeleider en controleur stageverslagen van de opleiding Feline kattengedragstherapeut
- Sinds 2020 ben ik freelance docent kattentrimmen bij Edupet
- Vanaf 2021 schrijf ik over vachtverzorging in het magazine Over Dieren, gratis verkrijgbaar bij dierenartsen en trimsalons
- Ik ben gek op reizen, dieren in hun natuurlijke omgeving zien, jungles en watervallen
- Van Spaanstalige muziek én het land word ik supervrolijk
- Voor zoete drop mag je me ’s nachts wakker maken
- Ik praat de hele dag tegen mijn katten en zeg ze altijd gedag als ik weg ga